Det hände 2012

SLUT PÅ ÅRET 2012

Så närmar såg slutet på året med julfirande och sedan en skål för nya året. Det gångna musikåret har varit mycket händelserikt för oss. Många spelning, deltagande i några stämmor, vår egen stämma Smédraget och inte minst vår konsert i Thomasaulan i Strängnäs. Alla positiva kommentarer som vi fått gör att vi ska försöka göra nästa år till ett ännu bättre spelår.


Från styrelsen med ordförande Lennart Mild i spetsen vill vi framföra ett stort tack till klubbmedlemmar, sponsorer och uppdragsgivare.


GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR.

På återseende 2013

------------------------------------------------


2012-12-18/20 Gallerian i Eskilstuna


Under tre dagar, två timmar per gång, i veckan före jul gladde Smedbälgarna alla julhandlande människor i Gallerian i Eskilstuna med  glad julmusik under ledning av spelledarna Göran Jäderlund, Göran Axelsson och Stig-Erik Dahlin. Återigen visade Smedbälgarna prov på sin musikaliska bredd genom att olika musikantkonstellationer ställde upp per dag.

Enligt kontaktman Lars Holm var både arrangör och kunder nöjda med vårt deltagande.

2012-12-10 Lagerspergsgården

Både måndag och tisdag hade vi nöjet att vara med och spela när dom boende på Lagersbergsgården fikade och fick julklappar. Vi som spelade var Karl-Erik Carlsson, Ann-Marie Nordkvist, Ejnar Madsen och Rolf Claesson.


NU SLUTAR VI SPELA FÖR I ÅR

Hela klubben deltog i julfesten som ordnades lördagen den 8 december. Festkommittén hade som vanligt gjort en väldigt bra arbete så vi fick en trevlig kväll. Ett stort TACK. Tyvärr fick vi inte se någon lucia. Hon kanske hade sprungit bort i skogen med sina tomtenissar.

Trots det så fick vi en mycket trevlig kväll. Förutom ett stort julbord med alla läckerheter som hör till, fick vi lyssna till mycket musik. Medan vi samlades spelade den alltid lika välspelande gruppen Finstämt. Senare under kvällen underhöll Sméhalverna, Stig-Erik och Berit, Georg Lundberg m.fl. Traditionsenligt var det också lotterier och frågesport. Alla verkade helnöjda med denna avslutning på spelåret. Nu får vi fira jul i våra hem och så samlas vi på nyåret med ny spelglädje. Vi önskar alla våra vänner En God Jul Och Ett Gott Nytt År.

DRAGSPELSFROSSA 2012-11-01

Vi hade nöjet att spela väldigt mycket dragspel i Thomas-aulan i Strängnäs den 1 november. Alla våra 3 grupper tillsammans med Ari Hatainen, Hallstahammars dragspelsklubb med flera spelade det bästa vi kunde! Det stora dragplåstret var naturligtvis vår Ari Hatainen. Totalt var vi ca 60 musiker som var på scenen vid olika tillfällen under ca 3 timmar. Vi lockade drygt 230 åhörare. Ett strålande intresse!

Strigeln 2012-09-05

Kommunfastigheter hade ordnat en trevlig eftermiddag för gästerna på Strigeln. Förutom att alla blev bjudna på grillad korv och fika, fick alla njuta av dragspelsmusik. Vi lyckades även få till lite allsång.


Barva 2012-09-02

På söndagen hade Barva Hembyggdsförening ordnat en trevlig dag med olika stånd, ridturer underhållning mm. Publiken kunde äta korv eller dricka kaffe medan vi spelade från utomhusscenen. Vädrets makter visade sig från den goda sidan så alla var nöjda.


Tuna Park 2012-09-01

På lördagen fick olika föreningar presentera sig på scenen i Tuna Park. Ett stort antal olika föreningar deltog med montrar och uppträdande som mest bestod av olika exotiska danser. En talrik publik beskådade uppträdandet. Vi började med att spela i entren och senare från scenen 20 minuter. I två mindre montrar visade vi dragspel från 1940-talet och 2000-talet samt delade ut broschyrer som presenterade klubben.


PRO Kvicksund 2012-08-29

En härlig eftermiddag med sol, värme och mycket dragspel blev det när PRO bjöd in till säsongsavslutning vid sommarhemmet i Kvicksund. Siv hälsade alla välkomna och kunde glädja sig åt publikrekord med närmare 90 kaffedrickande gäster. Det såldes lotter och dracks kaffe. Siv briljerade med att spela kastanjett tillsammans med Smedbälgarna. Jättetrevligt. Vår Lennart Svensson spelade ett par låtar på durspel. Några låtar framfördes med sång av Einar Madsen eller Göran Axelsson. Vi som spelade hade trevligt tillsammans med en mycket trevlig publik.

Vi ser fram emot att få återkomma även nästa år vid säsongsavslutningen.

Kräftskiva Vilsta camping 2012-08-15

Bland glada kräftätande människor spelade vi under ett pat timmar upp till dans. Dagen bjöd på skönt sommarväder som varade till långt in på kvällen. Tyvärr var det inte så många som kom och dansade men dom som gjorde det fick njuta av skön dansmusik.

Härads bygdegård 2012-08-08

En onsdageftermiddag som bjöd på skyfall i Eskilstuna så vi undrade hur detta skulle bli. Men när vi närmade oss Härad upphörde regnet. Så vi kunde bära in våra instrument i lugn och ro och ha dom torra. Vi spelade i nästan 2 timmar. Att publiken i fikapausen kom och önskade flera låtar kändes mycket bra. Göran Axelsson gjorde ett bra jobb med att sätta samman spelprogram och leda spelningen. Som extra krydda hade Göran engagerat Hugo Lundberg och Siv Andersson som sångsolister. Så det blev mycket sång denna kväll. Till ett par av låtarna plockade Lennart Svensson fram durspelet och lät dess speciella ton framträda. Smedbälgarna tackar för kaffet!

Åfesten 2012-08-04

Vi hade nöjet spela inför en månghövdad publik på Åfesten i Eskilstuna. Denna lördag bjöd på strålande sol så publiken njöt och så gjorde även vi. Att vi fick spela tillsammans med vår spelmästare Ari Hatainen var ett stort plus!

Dragspelskurs Värnamo vecka 30

För tredje året i rad var några av klubbens medlemmar på kurs i Värnamo. Det var Börje Wessman och Pasi Pasanen som ordnat kursen. Det var 28:e (?) gången som kursen anordnas och 8:e gången i Värnamo. Nytt för i år var en 3:e lärare Magnus Jonsson.  En helt underbar kurs som totalt 34 deltager fick njuta av. Förutom all kunskap som vi försökte ta till oss så fick vi njuta av alla dessa härliga spelkamrater. Ett härligt minne som vi kan nuta av till nästa sommar. För ett är säkert: vi åker på kurs även nästa år!

Enköping 2012-07-21

Ett 10-tal av klubbens medlemmar åkte till Dragspelsträffen på Motorgården i Enköping.

Programmet startade kl 13.00. Förutom Allspel så framförde vi 7-8 låtar. Konferencier var välkända Glade Glenn som på sitt vanliga sätt styrde programmet. På scenen framförde olika gruppen skön musik på dragspel och durspel.

Smédraget 2012-06-30

Som en försmak på Sm'edraget hade lokalradion ett inslag på midsommarafton mellan kl 7 och 10 där klubbens grundare Håkan Carlsson berättade om klubben Smedbälgarna, festivalen Smédraget och spelar några låtar.

.

NU är det dags för årets stora musikfest! Den 14:e i ordningen. Lördag morgon vaknade vi till häftigt regn men prognoserna tydde på att vi skulle få uppehåll över dagen. Hur blev det då?


Jo vädrests makter var med oss! Vi fick ett strålande väder med sol hela dagen! Massor av människor kom och lyssnade på oss. Många artister och gästande klubbar spelade på scenen. Programmet startade kl 13.00 med öppningsanförande av ordförande Lennart Mild som slog 3 slag på ett smidesstäd. Smidesstädet är ju lite symboliskt för Eskilstuna som industristad. Så sjöng och spelade Göran Axelsson melodin Smédraget som han har komponerat speciellt för detta tillfälle. Sen blev det allspel där alla deltagare, både vi i Smedbälgarna och alla artister och gästande klubbar, spelade 3 st låtar gemensamt.

     Efter detta tog Glade Glenn över mikrofonen och guidade oss genom resten av eftermiddagen. Glen har varit vår givne konferentier under många år. Många klubbar och artister uppträdde under eftermiddagen. Programmet blev längre än planerat och slutade inte förrän vid sju-tiden. Och hela tiden satt publiken kvar och lyssnade. En helt underbar eftermiddag!

     Vi fick bla andra lyssna till den kände virituosen Ari Haatainen, Hagströms-stipendiaten Markus Räsänen samt den blott 13-åriga Julia Morberg. Julia debuterade på Smédraget förra  året och visar prov på stor musikalisk begåvning. Julia kan gå långt inom musiken!

     På kvällen spelades det upp till dans. Under flera timmar var det ett flitigt utnyttjande av dansgolvet. En kortare regnskur avskräckte inte publiken som fortsatte att dansa.

     Klubben vill framföra ett stort tack till artister/musiker, gästande klubbar och våra egna medlemmar som har gjort denna festival så lyckad!

Och naturligtvis även publiken som kom och visade sitt stora intresse. TACK!

Dans 2012-06-29

På fredagskvällen spelade vi upp till dans på sportkafféet i Vilsta. Det kom en hel del personer och lyssnade.

Även om dansgolvet inte är så stort var det nästan hela tiden ganska tätt på dansgolvet. Det var alldrig tomt.

Både dom som dansade och de som föredrog att bara lyssna visade hela tiden upp ett glatt ansikte och visade att dom trivdes. Vi som spelade trivdes också och tyckte det var en mycket trevlig och givande kväll.

Tyvärr har vi inga bilder att visa då batteriet i kameran var oladdat! 

 

Biblioteket 28 juni

Mellan 12.00 och 12.30 på torsdagen skall Smedbälgarna underhålla med trevlig musik på torget utanför biblioteket i Eskilstuna. Men inte nog med det. Mellan kl 11.30 och 11.55 ska vi spela på Josef's House of Blues. 


2012-06-20 Skogsgläntan

Vi hade nöjet att spela på äldreboendet Skogsgläntan när dom firade midsommar med både gamla och unga.

Se fler bilder i Bildgalleri

Dragspelsstämma i Kolbäck 2012-06-15

Trots regn en mycket trevlig eftermiddag i Kolbäcks Folkets Park. Mycket trevlig musik framförd av många duktiga spelmän. Smedbälgarna deltog med ett tiotal spelmän. Våra medlemmar Göran Jäderlund och Kjell Sjölander, som också är med i Halstahammars Dragspelklubb och andra spelkombinationer, framförde på ett mycket trevlig sätt flera härlig låtar.


Västerås Dragspelsklubbs Dragspelsstämma

Lördagen den 2 juni deltog både Smedbälgarna och Sméhalverna i Västerås Dragspelsklubbs Dragspelsstämma i det natursköna Västerås Mälarcamping. En eloge till arrangören,som hade planerat för ett scenario i sol,men lyckades trots det ihärdiga regnandet skapa en härlig musik-och publikstämning i det kompakta tältet. Många duktiga och glada musikanter spelade från såväl scenen, enligt program,

som det informella buskspelandet ute i restaurangen. Publik och musikanter önskar vi välkommen till Smédraget i Vilsta,Eskilstuna, 30 juni.

Musikskolan och Smedbälgarna

I ett unikt samarbete kommer elever på musikskolan att spela tillsammans med Smedbälgarna. Syftet är att visa fler hur kul det är att spela dragspel och få fler ungdomar att bli intresserade. Spelningen kommer att ske i Djurgårdsskolans aula tisdagen den 22 maj. Våra 2 grupper Smedbälgarna och Finstämt kommer att spela tillsammans med eleverna.

Skogsängen 2012-05-20

I ett strålande försommarväder fick vi nöjet att spela i Skogsängen i samband med Hyresgästföreningens vårfest. Det var många som hade försäljning och sålde olika varor. Tippspromenader hade ordnats både för barn och vuxna. Det föreföll som alla trivdes, både med väder, aktiviteter och den musik vi framförde.

Kultur 12 i Strängnäs 2012-05-12

Trots regn och kyla genomförde Strängnäs ett årligt evenemang för kulturen i staden. Smedbälgarna spelade på torget i Västerviken. Trots kyla och regn som gjorde oss stela genomförde vi en spelning för en liten men tapper publik. Vi fick varma applåder av denna tappra skara, vilket värmde oss.

Efter denna kyliga inledning på dagen åkte vi till Barva där vi spelade vid en kundaktivitet som ICA hade anordnat. Det var bla annat ko-utsläpp samt provsmakning på diverse matvaror. Nu spelade vi inomhus i ett av lantbrukets stora ekonomibyggnader. Denna gång var det mycket publik som lyssnade och vi behövde inte frysa.


Westerqwarn 2012-05-11

Vårens sista spelkväll på Westerqwarn var välbesökt. Det bjöds på mängder av skön musik på durspel, dragspel, fiol ock kör. Smedbälgarna framförde ett knippe sköna melodier.

DRAGSPELSKURS 2012-05-05/06

Nu har vi haft ytterligare en dragspelskurs under ledning av Börje Wessman och Pasi Pasanen.

15 medlemmar samlades under lördag-söndag 5-6 maj. Alla deltagarna jublade och blev mycket nöjda med vad vi fick lära oss.Det var en mängd olika detaljer som tränades. Många aha-upplevelser. Vi blev så inspirerade att vi redan tänker på ytterligare kurser.

Närmast kommer 3 av våra medlemmar att delta i den årliga internatkursen i Värnamo som Börje och Pasi håller under vecka 30. Vi var där förra året och kände oss väldigt inspirerade.

Initiativtagare till kursen var Peter Radermacher tillsammans med Pasi och Börje

Westerqwarn 2012-04-13

En skön fredagkväll där vi i glada människors sällskap fick njuta av mycket skön musik.

Bland andra fick vi höra gruppen Sméhalvorna, som tillhör Eskilstuna Dragspelsklubb Smedbälgarna.

Dom imponerade stort genom sina välspelade låtar. Trots att samtliga har börjat spela dragspel i mogen ålder och på detta århundrade så visade dom stor skicklighet och kunnande. Gruppen vill gärna framhålla sin spelledare Göran Jäderlund som inspirerat och lett dom fram till vad dom är i dag. Vi kan bara beundra alla i gruppen och säga SPELA PÅ! Vi lyssnar gärna!

Dragspelsstämma Säter 2012-03-31

Vi hade bokat en buss för gemensam resa till Säter lördagen den 31 mars. Det var 23 personer som klev på bussen i Eskilstuna  och 10 medlemmar från Hallstahammars Dragspelsklubb som klev på i Hallstahammar.

I Säter blev vi välkommnade av Säters dragspelsgille. Från scenen bjöds på mycket välljudande musik från många grupper. Bla spelade Smedbälgarna och Sméhalverna från oss samt Hallstahammars Dragspelsklubb. Även Stig-Erik Dahlin och Berit Lorentzon uppträdde. Mycket trevligt.

På kvällen blev det dansmusik där en stor publik dansade och trivdes. Smedbälgarna framförde ett knippe snabba och trevliga låtar.Trots att spelkvällen inte var slut så vid 10-tiden samlades vi åter i bussen för hemfärd. Tyvärr missade vi då att lyssna på ett par grupper. Under hemfärden fick vi en smörgås och en dricka. Det var mycket välkommet.

Smédraget 2012-06-30

Vi är nu mitt inne i arbetet med planering av vår dragspelsstämma.


Westerqvarn

Två av våra spelgrupper kommer att framträda på Westerqvarn under våren. Fredagen den 9 mars kommer gruppen Finstämt att spela och fredagen den 13 april spelar vår grupp Sme'halverna. Åk dit och lyssna på fin musik!


Årsmöte 2012-02-21

Årsmöte hölls i vår klubblokal och var välbesökt. Hela 34 medlemmar hade infunnit sig.

Ordförande Lennart Mild öppnade årsmötet med en tyst minut för vår bortgångne medlem Alice Beskow

som var en stor inspiratör och tillika kassör i vår förening. Hon var mycket omtyckt kommer att var

ihågkommen för sin positiva anda.

Som ordförande för mötet valdes Lars Holm som styrde oss genom dagordningen med säker hand.

Det blev lite omkastning bland våra funktionärer, men valberedningen hade gjort ett gott arbete så det blev inga

problem. Så blev det dags för dagens största ämne, nämligen förslag till nya stadgar. En arbetsgrupp bestående av Rolf Claesson och Håkan Carlsson har gjort en genomgripande översyn av stadgarna. Dom gamla är från 1979 så det var dags. Efter en minutiös genomgång av Rolf Claesson av hur och varför paragraferna ska se ut enligt förslag, godkändes de nya stadgarna. För att de nya stadgarna ska vinna laga kraft skall dom dock godkännas på ytterligare ett möte.

Lennart Mild redogjorde för det arbete som en arbetsgrupp utför för årets höjdpunkt, nämligen Sme'draget 2012. Det är vår dragspelsstämma som äger rum lördagen den 30 juni 2012. Det påpekades också från flera håll vikten av att vi åker på olika dragspelsstämmor. Om vi inte åker till andras stämmor kan vi inte förvänta oss att andra kommer till oss.

 

Nu Har Vi Börjat!

Vår första träningskvall är avverkad! Vi samlar nu vår krafter för att lära oss lite nya låtar och få till ett fräscht spelprogram. Vi kommer att ha ett antal spelningar men det stora evenemaget blir vår dragspelstämma Sme'draget som vi kommer att hålla på Vilsta camping den 30 juni 2012. Mer om detta senare.

 

Dags för ett Nytt År

Vi hoppas att det nya året skall bjuda på många trevliga dragspelsstunder. Både för oss själva och för alla er som kommer för att lyssna på oss!


Tveka inte att ta kontakt med oss om ni vill ha skön dragspelsmusik!